kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Szpinakowa babka- bezglutenowa, na mące gryczanej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Zielona babka na szpinaku, bezglutenowa, na mące gryczanej to zdecydowanie zdrowa odmiana słodkich wypieków.

Szpinakowa babka- bezglutenowa, na mące gryczanej Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szpinakowa babka- bezglutenowa, na mące gryczanej

 

  • 300 g liści świeżego szpinaku
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 jajka z wolnego chowu
  • 1 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

Szpinakowa babka- bezglutenowa, na mące gryczanej

ETAP 1:

Formę na babkę wysmaruj masłem. Liście szpinaku zmiksuj w blenderze kielichowym. Jajka ubij w dużej misce na puch z cukrem trzcinowym. Wlej malutka strużką olej, nie przerywaj ubijania.

Do ubitej masy wsyp mąkę gryczaną, wlej zmiksowany szpinak, dodaj skórkę pomarańczową i proszek do pieczenia. Na wolnych obrotach miksuj masę do jej kompletnego połączenia. Masę przelej do przygotowanej foremki, wyrównaj wierzch i wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika (termo obieg).

Piecz 50-60 minut w zależności od piekarnika, do suchego patyczka. Gotową babkę możesz polukrować lub obsypać cukrem pudrem. Możesz tez pominąć ozdabianie, babka i bez dodatków smakuje wybornie.

Szpinakowa babka- bezglutenowa, na mące gryczanej
Babka szpinakowa pięknie przentuje się na stole, nie tylko wielkanocnym