Sposób przygotowania:
Szpinakowa babka- bezglutenowa, na mące gryczanejETAP 1:
Formę na babkę wysmaruj masłem. Liście szpinaku zmiksuj w blenderze kielichowym. Jajka ubij w dużej misce na puch z cukrem trzcinowym. Wlej malutka strużką olej, nie przerywaj ubijania.
Do ubitej masy wsyp mąkę gryczaną, wlej zmiksowany szpinak, dodaj skórkę pomarańczową i proszek do pieczenia. Na wolnych obrotach miksuj masę do jej kompletnego połączenia. Masę przelej do przygotowanej foremki, wyrównaj wierzch i wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika (termo obieg).
Piecz 50-60 minut w zależności od piekarnika, do suchego patyczka. Gotową babkę możesz polukrować lub obsypać cukrem pudrem. Możesz tez pominąć ozdabianie, babka i bez dodatków smakuje wybornie.