Sposób przygotowania:
Kawowo-adwocatowa babka z białek
Białka ubijamy na sztywną i lśniącą pianę. Partiami dosypujemy cukier. Suche produkty - mąkę, proszek do pieczenia oraz kawę rozpuszczalną przesiewamy przez sitko. Margarynę roztapiamy w garnku, studzimy. Mieszamy ją z olejem i likierem. Do margaryny przesypujemy połowę mąki, miksujemy mikserem. Do powstałej masy dodajemy po łyżce piany z białek i resztę mąki. Bardzo delikatnie mieszamy szpatułką.
Masę przelewamy do silikonowej formy 2-2,5 l. Pieczemy w 160*C przez 40-45 minut. Wyjmujemy na talerz. Przygotowujemy polewę.
W rondelku rozpuszczamy margarynę i czekoladę. Wlewamy śmietanę i gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż polewa będzie gęsta i lśniąca.
Ciasto dekorujemy ziarenkami kawy.
Masę przelewamy do silikonowej formy 2-2,5 l. Pieczemy w 160*C przez 40-45 minut. Wyjmujemy na talerz. Przygotowujemy polewę.
W rondelku rozpuszczamy margarynę i czekoladę. Wlewamy śmietanę i gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż polewa będzie gęsta i lśniąca.
Ciasto dekorujemy ziarenkami kawy.
marietta
VioletoweKucharzenie
marietta napisał(a):