VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Kawowo-adwocatowa babka z białek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu babka z dodatkiem kawy i likieru adwocatowego. W łatwy sposób możemy pozbyć się nadmiaru zalegających białek. Olej nadaje jej miękkości i wilgotności.

Kawowo-adwocatowa babka z białek

Składniki:

Kawowo-adwocatowa babka z białek

 

  • 8 białek z jajek (L)
  • 150 g cukru
  • 1,5 szklanki maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej typu ,,pianka”
  • 75 g margaryny
  • 7 łyżek oleju
  • 4 łyżki likieru adwocatowego
  • Polewa:
  • 25 g margaryny
  • 70 ml śmietany 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Kawowo-adwocatowa babka z białek
Białka ubijamy na sztywną i lśniącą pianę. Partiami dosypujemy cukier. Suche produkty - mąkę, proszek do pieczenia oraz kawę rozpuszczalną przesiewamy przez sitko. Margarynę roztapiamy w garnku, studzimy. Mieszamy ją z olejem i likierem. Do margaryny przesypujemy połowę mąki, miksujemy mikserem. Do powstałej masy dodajemy po łyżce piany z białek i resztę mąki. Bardzo delikatnie mieszamy szpatułką.

Masę przelewamy do silikonowej formy 2-2,5 l. Pieczemy w 160*C przez 40-45 minut. Wyjmujemy na talerz. Przygotowujemy polewę.

W rondelku rozpuszczamy margarynę i czekoladę. Wlewamy śmietanę i gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż polewa będzie gęsta i lśniąca.

Ciasto dekorujemy ziarenkami kawy.