ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Babka ucierana, łatwa i szybka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babka jest bardzo delikatna, puszysta, wilgotna i mocno nadziana bakaliami, idealnie smakuje do kawy czy herbaty.

Babka ucierana, łatwa i szybka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka ucierana, łatwa i szybka

 

  • mąka tortowa 3 szklanki,
  • cukier 1 szklanka,
  • aromat waniliowy 1 łyżeczka,
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
  • jajka 6 sztuk "L",
  • margaryna miękka 200 gram,
  • mleko 3.2% 3/4 szklanki,
  • skórka pomarańczy kandyzowana 100 gram,
  • rodzynki 1/2 szklanki,
  • żurawina 1/2 szklanki,
  • orzechy włoskie pokruszone 100 gram,
  • puder cukier- ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Babka ucierana, łatwa i szybka
Do wysokiego naczynia wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, aromat waniliowy, jajka, miękką margarynę, mleko o pokojowej temperaturze i mikserem ucierać ciasto na gładką masę

Do ciasta wsypać orzechy mielone pokruszone, skórkę pomarańczową, żurawinę, rodzynki i połączyć składniki.

Forma silikonowa do babki z kominkiem, ciasto dać do formy i piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka, w formie babkę wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Babka ucierana, łatwa i szybka
Wszystkie składniki dodajemy od razu do naczynia, bez bakalii.
Babka ucierana, łatwa i szybka
Bakalie można skomponoewać dodać jakie się lubi.
Babka ucierana, łatwa i szybka
Frormy silikonowej nie trzeba natłuszczać.
Babka ucierana, łatwa i szybka
Babka najlepiej smakuje na drugi dzień dlatego piekę wieczorem.