Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Marcepanowa szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Marcepanowa szarlotka to nic innego, tylko domowe ciasto kruche z musem jabłkowym zbogacone o kawałki marcepanu. Moim zdaniem połączenie marcepanu i jabłek to sprawdzony sposób na udane świąteczne ciasto.

Marcepanowa szarlotka

Składniki:

Marcepanowa szarlotka

ciasto kruche

mus jabłkowy

Sposób przygotowania:

Marcepanowa szarlotka
Ciasto kruche: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Zimne ciasto dzielimy na dwie połowy. Jedną połowę wałkujemy. Wylepiamy nią dno i boki tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. 

Mus jabłkowy: Marcepan kroimy na małe kwadraty. Jabłka obieramy ze skóry. Kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w garnku wraz z wodą. Lekko zaczynamy dusić. Dodajemy cukier i cynamon. Dalej dusimy.

Do lekko uduszonych jabłek dodajemy marcepan. Dalej dusimy. Po około 20-30 minutach do uduszonych jabłek dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszam. Studzę.

Zimny mus jabłkowy wykładam na ciasto. Z pozostałego ciasta wycinam gwiazdki itp. Dekoruje wierzch ciasta. Piekę około godziny w 180 stopniach. Studzę.