Sposób przygotowania:
Babka z arakiem
Drożdże rozkruszyć posypać cukrem ,dodać trochę mąki i kilka łyżek mleka i odłożyć w ciepłe miejsce żeby wyrosły. 20 dag mąki sparzyć mlekiem ,masę przestudzić dodać część drożdży i całość wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Masło stopić dodać cukier
i trzeć do uzyskania białej piany. Stopniowo dodawać startą skórkę cytrynową po jednym żółtku ,olejek i posiekane migdały.Obie masy połączyć ,wymieszać dodać resztę mąki i rodzynki. Na koniec dodać ubitą pianę z 4 białek. Całość delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej formy jak wyrośnie to piec 1 godzinę. Ciasto można polać lukrem
i trzeć do uzyskania białej piany. Stopniowo dodawać startą skórkę cytrynową po jednym żółtku ,olejek i posiekane migdały.Obie masy połączyć ,wymieszać dodać resztę mąki i rodzynki. Na koniec dodać ubitą pianę z 4 białek. Całość delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej formy jak wyrośnie to piec 1 godzinę. Ciasto można polać lukrem