ziutula

ziutula

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 481]

Babka z białek,łatwa, szybka i smaczna

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna, łatwa, szybka, tania lekka, wilgotna babka z białek w trzy kolory, idealne ciasto na wykorzystanie zapasów białka.

Babka z białek,łatwa, szybka i smaczna Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka z białek,łatwa, szybka i smaczna

 

  • białka 1 szklanka 220 ml,
  • cukier 1 szklanka,
  • mąka tortowa 2 szklanki,
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
  • olej 3/4 szklanki

 

  • kisiel wiśniowy 1 opakowanie +100 gram wody,
  • kakao 3 łyżki + 100 gram wody,
  • wiórki kokosowe 1 szklanka + 100 gram wody + 3 krople aromat rumowy

 

  • cukier puder 3/4 szklanki,
  • sok z pomarańczy 2-3 łyżki

Sposób przygotowania:

Babka z białek,łatwa, szybka i smaczna

ETAP 1:

Babka z białek,łatwa, szybka i smaczna
Ubijać na małych obrotach kilka cwil, poten na najwyższych obrotach.

Zimne białka wlać do misy robota i ubijać na sztywno, gdy zacznie sztywnieć w trakcie ubijania dosypywać porcjami cukier, piana ma być jak do krojenia.

ETAP 2:

Babka z białek,łatwa, szybka i smaczna
Piana-ciasto ma mieć dość gęstą konsystencję

Do ubitych białek wsypać mąkę, proszek, wlać olej i na średnich obrotach połączyć składniki.

ETAP 3:

Babka z białek,łatwa, szybka i smaczna
Ciasto tak na oko podzielić na cztery części.

Forma silikonowa 22 cm z kominkiem wysmarowana olejem i posypana kaszką manną, do formy dodać porcję ciasta jasnego, następnie drugą porcję ciasta w misce wymieszać z kisielem i wodą, dodać na jasne ciasto, następnie trzecią część ciasta w misce wymieszać z kakao i wodą i na ciasto kisielowe, do reszty ciasta wsypać wiórki kokosowe, wlać wodę i aromat rumowy, wymieszać i na ciasto kakaowe.

ETAP 4:

Babka z białek,łatwa, szybka i smaczna

Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut do suchego patyczka, w formie ciasto dobrze wystudzić.

ETAP 5:

Babka z białek,łatwa, szybka i smaczna

Puder cukier wymieszać z sokiem z pomarańczy na nie za gęsty lukier i polać lukrem wierzch ciasta, odstawić do zastygnięcia lukru w chłodne miejsce.