Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ciasteczka cynamonowe z miodem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 190
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasteczka te pojawiają się w moim domu bardzo często, choć w okresie jesienno-zimowym obowiązkowo! Są niezwykle proste, szybkie, odrobinę puszyste i delikatnie kruche. Ich cynamonowy smak niezwykle kusi, a aromat roznosi się po całym mieszkaniu.

Ciasteczka cynamonowe z miodem

Składniki:

Ciasteczka cynamonowe z miodem

Około 32 sztuki w zależności od wielkości:

  • 160 g mąki pszennej/orkiszowej
  • 100 g cukru/ksylitolu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

Ciasteczka cynamonowe z miodem

Masa:

Ciasteczka cynamonowe z miodem
Wszystkie składniki powinny być dokładnie połączone.

Wszystkie składniki dokładnie wyrobić do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Wykrawanie:

Ciasteczka cynamonowe z miodem
Można wykrawać dowolne kształty ciasteczek.

Wyrobione ciasto rozwałkować na placek o grubości około 4-5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty ciasteczek.

Pieczenie:

Ciasteczka cynamonowe z miodem
Ciasteczka powinny być odrobinę zarumienione.

Ciasteczka umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Piec przez około 8-10 minut w temperaturze 180 stopni.