zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2394]

Sernik zebra z rosą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kolejny pyszny sernik z rosa. Tym razem zebra. Ciemniejszy kolorek sernika to dodatek napoju czekoladowego instant.

Sernik zebra z rosą

Składniki:

Sernik zebra z rosą

 

  • ok. 20 herbatników kakaowych

 

  • na zebrę :
  • 1 kg sera do sernika i naleśników 4 % tłuszczu
  • 340 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 1/2 szk cukru
  • 3 łyżki napoju czekoladowego instant ( w proszku )
  • 1 czubata łyżka budyniu waniliowego

 

  • Pianka :
  • 4 białka
  • 1/2 szk cukru

Sposób przygotowania:

Sernik zebra z rosą
Na początku wyłożyć formę papierem do pieczenia. Wymiary formy to 28 x 24 cm. Potem dno wyłożyć herbatnikami. W misce umieścić twaróg, dodać jogurt a także dwie łyżki budyniu, cukier oraz jajka i żółtka. Wszystko wymieszać i chwilę miksować.

Gotową masę podzielić na dwie części ( nie muszą być idealnie równe ). Do jednej dodać napój czekoladowy a do drugiej budyń.

Obie części masy wymieszać ale osobno. Porcje masy kłaść małą łyżką wazową lub inną na środku formy na przemian jasną i ciemną i tak do wyczerpania mas.

Następnie blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut.

Pod koniec czasu ubić pianę z białek i cukru i wyjąc delikatnie formę z piekarnika. Pianę rozsmarować na wierzchu i ząbkowaną łopatką zrobić wzorek.

Ponownie blachę wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec dalej przez 20 minut. Potem wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić sernik około 15 minut.

Potem wyjąć formę i wystudzić sernik, zaczną pojawiać się kropelki.