Sposób przygotowania:
Sernik zebra z rosą
Na początku wyłożyć formę papierem do pieczenia. Wymiary formy to 28 x 24 cm. Potem dno wyłożyć herbatnikami. W misce umieścić twaróg, dodać jogurt a także dwie łyżki budyniu, cukier oraz jajka i żółtka. Wszystko wymieszać i chwilę miksować.
Gotową masę podzielić na dwie części ( nie muszą być idealnie równe ). Do jednej dodać napój czekoladowy a do drugiej budyń.
Obie części masy wymieszać ale osobno. Porcje masy kłaść małą łyżką wazową lub inną na środku formy na przemian jasną i ciemną i tak do wyczerpania mas.
Następnie blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut.
Pod koniec czasu ubić pianę z białek i cukru i wyjąc delikatnie formę z piekarnika. Pianę rozsmarować na wierzchu i ząbkowaną łopatką zrobić wzorek.
Ponownie blachę wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec dalej przez 20 minut. Potem wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić sernik około 15 minut.
Potem wyjąć formę i wystudzić sernik, zaczną pojawiać się kropelki.
Gotową masę podzielić na dwie części ( nie muszą być idealnie równe ). Do jednej dodać napój czekoladowy a do drugiej budyń.
Obie części masy wymieszać ale osobno. Porcje masy kłaść małą łyżką wazową lub inną na środku formy na przemian jasną i ciemną i tak do wyczerpania mas.
Następnie blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut.
Pod koniec czasu ubić pianę z białek i cukru i wyjąc delikatnie formę z piekarnika. Pianę rozsmarować na wierzchu i ząbkowaną łopatką zrobić wzorek.
Ponownie blachę wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec dalej przez 20 minut. Potem wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić sernik około 15 minut.
Potem wyjąć formę i wystudzić sernik, zaczną pojawiać się kropelki.