Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Puszysta babka z białek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Taką babkę możemy upiec,gdy zastaną nam białka np. z pieczenia pączków.Jest puszysta i z tego przepisu zawsze się udaje.

Puszysta babka z białek

Składniki:

Puszysta babka z białek

 

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 dag rodzynek
  • szczypta soli

 

  • dodatkowo:
  • masło do posmarowania formy
  • bułka tarta do posypania formy
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Puszysta babka z białek
Masło przekładamy do garnka,roztapiamy i studzimy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę,stopniowo dodajemy cukier,cukier waniliowy i ubijamy kilka minut,aż cukry dokładnie się rozpuszczą.Następnie na przemian dodajemy ostudzone masło,mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia.Całość dokładnie mieszamy.Na końcu dodajemy rodzynki. Ciasto przekładamy do formy kesksówki o wymiarach 35 cm x 11 cm x 7 cm ,posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.Ciasto pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy,wyjmujemy z formy i oprószamy cukrem pudrem. 

Tagi:

tarta