Aneta76

Aneta76

Kucharz
[Przepisów: 8]

Waniliowo-kakaowa babka z rumowymi rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna, piaskowa, bardzo aromatyczna waniliowo - kakaowa babka z rumowymi rodzynkami i domowym sosem czekoladowym.

Waniliowo-kakaowa babka z rumowymi rodzynkami

Składniki:

Waniliowo-kakaowa babka z rumowymi rodzynkami

 

  • Ciasto:
  • 5 jaj
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru
  • 200 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (najlepiej domowego)
  • 1 szklanka mąki
  • 100 g waniliowego budyniu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g rodzynek
  • 4 łyżki rumu
  • 1 pełna łyżka kakao

 

  • Na sos potrzebujemy:
  • 125 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Waniliowo-kakaowa babka z rumowymi rodzynkami
Rodzynki zalać szklanką wrzątku i odstawić aż zmiękną. Miękkie rodzynki odsączyć na sicie i zalać rumem. Mąkę przesiać razem z budyniem i proszkiem do pieczenia. Do jaj dodać sól i cukier i ubijać aż masa będzie puszysta i kremowa. Do ubitych jaj dolewać stopniowo, ciągle ubijając, przestudzone, roztopione masło. Dodać ekstrakt waniliowy i ubijając na niskich obrotach dosypywać stopniowo suche składniki (bez kakao). Do wymieszanej masy dodać osuszone na papierze kuchennym i obtoczone w mące rodzynki i rum. Połowę masy wylać do foremki na babkę, do pozostałej połowy dodać pełną łyżkę przesianego kakao i dokładnie wymieszać. Masę z kakao wylać na jasną część i babkę piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Po wystudzeniu babkę polać domowym sosem czekoladowym. Wszystkie składniki sosu umieścić w rondelku i dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje, często mieszając.