Sposób przygotowania:
Babka drożdżowa z budyniem i jabłkami
Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłym mleku. Odkładamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, jajkiem, olejem i drożdżami. Zagniatamy gładkie ciasto i odkładamy aby wyrosło ok 30 minut. Z mleka na budyń odlewamy pół szklanki, i mieszamy w niej budyń a resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy mleko z budyniem, mieszamy i gotujemy aż zgęstnieje. Wyrośnięte ciasto wałkujemy najlepiej na kształt prostokąta. Ciasto smarujemy ostudzonym budyniem i prażonymi jabłkami. Ciasto zwijamy w roladę i łączymy jej końce tworząc koło. Przekładamy na blaszkę i nacinamy w kilku miejscach. Smarujemy z wierzchu mlekiem i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 30 minut. Ostudzoną babkę smarujemy lukrem.