nulkaa22

nulkaa22

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Babka z dojrzałych bananów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo smaczna babeczka z bananami. Można podawać z cukrem pudrem lun polewą. Ja do swojej użyłam gotową polewę toffi.

Babka z dojrzałych bananów

Składniki:

Babka z dojrzałych bananów

 

  • banany - 3 sztuki
  • cukier - 1 szklanka
  • jaja - 2 sztuki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • olej - 0,5 szklanki
  • jogurt naturalny - 3 łyżki
  • mąka pszenna - 1 - 1/3 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Babka z dojrzałych bananów

Przygotowanie ciasta

Babka z dojrzałych bananów
Do miski dajemy składniki i dobrze miksujemy.

Jaja ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę pszenną, jogurt, sodę, olej i proszek do pieczenia.

Dodanie bananów.

Babka z dojrzałych bananów
Do ciasta dajemy, obrane posiekane banany.

Banany obieramy, siekamy i dodajemy do ciasta. Mieszamy.

Pieczenie

Babka z dojrzałych bananów
Przygotowane ciasto przekładamy do foremki

Przygotowane ciasto przekładamy do foremki i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. godzinę.

Ozdabianie babeczki.

Babka z dojrzałych bananów
Gotową, upieczoną babkę ozdabiamy gotową polewą.

Gotową, upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika i ozdabiamy gotową polewą.

Babeczka gotowa.

Babka z dojrzałych bananów
Babkę kroimy na talerzyki i zajadamy.

Wystudzoną babeczkę kroimy i podajemy. Smacznego.