Sposób przygotowania:
Ciasto bananowe z nutą cytrynową
Orzechy rozdrabniamy na mniejsze kawałki, ja użyłam wałka do ciasta. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno mikserem, stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Masło rozpuszczamy w rondelku, nie musi zbyt długo stygnać. Do ubitych na błyszczącą pianę białek dodajemy po jednym żółtku, miksujemy na niskich obrotach miksera. Banany obieramy ze skórki, rozgniatamy widelcem, odstawiamy. Do masy jajeczno- cukrowej na przemian dodajemy mąkę z proszkiem i sodą, oraz roztopione masło. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy papkę bananową, orzechy włoskie i otartą skórkę z cytryny. Delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy keksowej (cm 22,5x 8,5 dolne wymiary) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy w nagrzanym do 180° piekarniku około 1h, do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawiamy przez 10 minut w fromie, a następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.
![Ciasto bananowe z nutą cytrynową Ciasto bananowe z nutą cytrynową](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/ciasto-bananowe-z-nuta-cytrynowa-328452.jpg)
![Ciasto bananowe z nutą cytrynową Ciasto bananowe z nutą cytrynową](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/ciasto-bananowe-z-nuta-cytrynowa-328453.jpg)
![Ciasto bananowe z nutą cytrynową Ciasto bananowe z nutą cytrynową](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/ciasto-bananowe-z-nuta-cytrynowa-328454.jpg)
![Ciasto bananowe z nutą cytrynową Ciasto bananowe z nutą cytrynową](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/ciasto-bananowe-z-nuta-cytrynowa-328455.jpg)