WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 831]

Babka z kaszy manny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Babka z kaszy manny i jogurtu bez użycia mąki. Jest pyszna, wilgotna w środku i aromatyczna. Aż ciężko uwierzyć że to ciasto z kaszy. Idealna będzie również z dodatkiem owoców.

Babka z kaszy manny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka z kaszy manny

 

  • 2szkl. kaszy manny
  • 2szkl. jogurtu naturalnego lub kefiru (dałam jogurt zott primo)
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 duży cukier waniliowy 32g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu waniliowego do ciast
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Babka z kaszy manny

ETAP 1:

Kaszę manną wymieszać dokładnie z jogurtem naturalnym. Wbić jajka, wsypać obydwa rodzaje cukru i zmiksować. Miskę nakryć i wstawić na 2 godziny do lodówki. Po 2 godzinach dosypać do ciasta proszek do pieczenia, dodać aromat do ciasta i dokładnie wymieszać. Foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Można poutykać dodatkowo owoce lub bakalie. Ciasto piec ok. 40-45 minut w temp. 170 stopni + termoobieg. Najlepiej przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto wystudzić, wyjąć z foremki i oprószyć cukrem pudrem.

Babka z kaszy manny
Kawałek babki z kaszy manny na talerzyku
Babka z kaszy manny
Babka z kaszy i jogurtu po oprószeniu cukrem
Babka z kaszy manny
Babka z kaszy i jogurtu po wystudzeniu i wyjęciu z formy
Babka z kaszy manny
Babka z kaszy i jogurtu bezpośrednio po upieczeniu