Sposób przygotowania:
Babka z kaszy jaglanej
Masło, aby było miękkie ma być w temperaturze pokojowej. Ucieramy je z cukrem na puszysto. Jajka myjemy i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy pojedynczo do ucieranego masła, cały czas miksując.
Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Do masła z żółtkami dodajemy po kolei przesiane mąki i proszek do pieczenia. Następnie dajmy kaszę jaglaną i całość mieszamy.
Na koniec dodajemy białka, lekko wszystko ze sobą -najlepiej już łopatką- mieszając do połączenia składników.
Foremkę do babki natłuszczamy i obsypujemy lekko mąką lub bułką tartą
Wylewamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 50 minut.
Studzimy i zdobimy dowolnie: ja ozdobiłam białą polewą, tworząc widelcem wzorki i posypałam płatkami migdałowymi i żurawiną
Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Do masła z żółtkami dodajemy po kolei przesiane mąki i proszek do pieczenia. Następnie dajmy kaszę jaglaną i całość mieszamy.
Na koniec dodajemy białka, lekko wszystko ze sobą -najlepiej już łopatką- mieszając do połączenia składników.
Foremkę do babki natłuszczamy i obsypujemy lekko mąką lub bułką tartą
Wylewamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 50 minut.
Studzimy i zdobimy dowolnie: ja ozdobiłam białą polewą, tworząc widelcem wzorki i posypałam płatkami migdałowymi i żurawiną