SUPERPRZEPIS

Jabłecznik z bakaliami i nutellą

  • 1
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jabłecznik z bakaliami i nutellą Więcej zdjęć (2)

Kakaowe ciasto z kremem czekoladowym, a w nim duża ilość kawałków jabłek i bakalii. Wilgotne i bardzo smaczne ciasto, które przypomina trochę keks.

Składniki:

Jabłecznik z bakaliami i nutellą

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik z bakaliami i nutellą

ETAP 1:

Jabłecznik z bakaliami i nutellą
Pokrojone w kostkę jabłka wymieszać z bakaliami i cukrem.

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w jednakowej wielkości kostkę. Dodać suszoną żurawinę i posiekane orzechy laskowe. Wsypać cukier i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, aż jabłka puszczą sok.

ETAP 2:

Jabłecznik z bakaliami i nutellą
Jajka zmiksować z paroma łyżkami miękkiej nutelli.

Jajka zmiksować z kremem czekoladowym i dodać jabłka razem z bakaliami oraz sokiem. Wymieszać za pomocą łyżki, a na końcu wsypać przesianą mąkę z kakao i spulchniaczami.

ETAP 3:

Jabłecznik z bakaliami i nutellą
Gotowe ciasto przełożyć do keksówki z papierem do pieczenia.

Po wymieszaniu przełożyć do dużej keksówki (10 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 50 min. Smacznego :)