Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1231]

Kawowe ciasto

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne ciasto do popołudniowej kawy, dla wielbicieli kawowych smaków. Bardzo polecam, zróbcie koniecznie. Smacznego.

Kawowe ciasto

Składniki:

Kawowe ciasto

Biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki kawy cappuccino o smaku śmietankowym
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 2 kopiaste łyżki cukru pudru
  • 7 kopiastych łyżek kawy cappuccino o smaku śmietankowym

Pianka:

  • 330 ml śmietanki kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku
  • 5 łyżek kawy cappuccino o smaku śmietankowym
  • 2 kopiaste łyżki żelatyny spożywczej
  • 5 łyżek gorącej wody

Dodatkowo:

  • około 15 dag okrągłych biszkoptów

Sposób przygotowania:

Kawowe ciasto
1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i kawę, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i dokładnie studzimy.

2. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy, musi być zimny. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Na koniec wsypujemy kawę i dokładnie ucieramy. Krem rozsmarowujemy na biszkopcie.

3. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, kawę i cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy, na koniec dodajemy przestudzoną i płynną żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy równomiernie na kremie. Na piankę w równych rzędach układamy biszkopty.

4. Chłodzenie: Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

5. Podanie: Gotowe ciasto kroimy tak, żeby w każdym kawałku był biszkopt i podajemy. Smacznego życzę.



Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Zamiast kremówki można ubić 2 śmietanki typu ,, Śnieżka '' w 350 ml zimnego mleka.

Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.

Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.

Można użyć kawy cappuccino o dowolnym smaku.