Sposób przygotowania:
Babka z majonezem
Najpierw rozpuszczamy masło i smarujemy foremkę i posypujemy bułką bartą.
Cytrynę myjemy wyciskamy sok do miseczki.
Przesiewamy mąkę i mieszamy z budyniem i proszkiem do pieczenia.
Rozbijamy jajka i rozdzielamy do miski dajemy białka a do miseczki wlewamy żółtka.
Zaczynamy przygotowanie babki od ubijania białek z odrobiną soli , podczas ubijania wsypujemy stopniowo cukier aż masa będzie lśniąca.
Do dobrze ubitych białek wlewamy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy.
Do dobrze utartych już jajek wsypujemy przygotowane sypkie składniki mieszamy delikatnie ja robię to już ręcznie.
Do powstałej masy dodajemy majonez i wlewamy sok cytrynowy mieszamy jeszcze raz.
Masę wkładamy do przygotowanej foremki lekko wygładzamy górę.
Nagrzewamy piekarnik 175 st wkładamy foremkę i pieczemy około 60 minut najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Upieczoną babkę studzimy najlepiej na desce drewnianej .
Zimną babkę dekorujemy dowolnie.
POLECAM!!!
Cytrynę myjemy wyciskamy sok do miseczki.
Przesiewamy mąkę i mieszamy z budyniem i proszkiem do pieczenia.
Rozbijamy jajka i rozdzielamy do miski dajemy białka a do miseczki wlewamy żółtka.
Zaczynamy przygotowanie babki od ubijania białek z odrobiną soli , podczas ubijania wsypujemy stopniowo cukier aż masa będzie lśniąca.
Do dobrze ubitych białek wlewamy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy.
Do dobrze utartych już jajek wsypujemy przygotowane sypkie składniki mieszamy delikatnie ja robię to już ręcznie.
Do powstałej masy dodajemy majonez i wlewamy sok cytrynowy mieszamy jeszcze raz.
Masę wkładamy do przygotowanej foremki lekko wygładzamy górę.
Nagrzewamy piekarnik 175 st wkładamy foremkę i pieczemy około 60 minut najlepiej sprawdzić patyczkiem.
Upieczoną babkę studzimy najlepiej na desce drewnianej .
Zimną babkę dekorujemy dowolnie.
POLECAM!!!



gusia1000