gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Babka z majonezem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Długo nie mogłam się przekonać aby upiec babkę z dodatkiem majonezu .Ale przekonałam się ze to był błąd bo babka smakuje naprawdę pysznie.

Babka z majonezem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babka z majonezem

 

Sposób przygotowania:

Babka z majonezem
Najpierw rozpuszczamy masło i smarujemy foremkę i posypujemy bułką bartą.

Cytrynę myjemy wyciskamy sok do miseczki.

Przesiewamy mąkę i mieszamy z budyniem i proszkiem do pieczenia.

Rozbijamy jajka i rozdzielamy do miski dajemy białka a do miseczki wlewamy żółtka.

Zaczynamy przygotowanie babki od ubijania białek z odrobiną soli , podczas ubijania wsypujemy stopniowo cukier aż masa będzie lśniąca.

Do dobrze ubitych białek wlewamy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy.

Do dobrze utartych już jajek wsypujemy przygotowane sypkie składniki mieszamy delikatnie ja robię to już ręcznie.

Do powstałej masy dodajemy majonez i wlewamy sok cytrynowy mieszamy jeszcze raz.

Masę wkładamy do przygotowanej foremki lekko wygładzamy górę.

Nagrzewamy piekarnik 175 st wkładamy foremkę i pieczemy około 60 minut najlepiej sprawdzić patyczkiem.

Upieczoną babkę studzimy najlepiej na desce drewnianej .

Zimną babkę dekorujemy dowolnie.

POLECAM!!!
Babka z majonezem
Babka na majonezie jest pyszna i ładnie wilgotna
Babka z majonezem
Babkę po upieczeniu studzimy na desce drewnianej
Babka z majonezem
Przygotowaną masę przekładamy do wysmarowanej foremki.

Tagi:

babka ciasto