Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Babka mega czekoladowa z jajeczkami nugatowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo wilgotna mocno czekoladowa babka z dodatkiem czekoladowych mini jajeczek,bakalii z dodatkiem gorzkiej czekolady.

Babka mega czekoladowa z jajeczkami nugatowymi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka mega czekoladowa z jajeczkami nugatowymi

na ciasto:

  • 20 dag margaryny
  • 5 małych jajek
  • 1 kopiata szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl.cukru
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dag mieszanki bakalii rodzynka,miechunka,żurawina
  • 5 dag posiekanej gorzkiej czekolady

do dekoracji:

Sposób przygotowania:

Babka mega czekoladowa z jajeczkami nugatowymi

Przygotowanie ciasta:

Babka mega czekoladowa z jajeczkami nugatowymi
Ciasto przelać do przygotowanej foremki i powciskać w nie nugatowe jajeczka

Margarynę stopić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrami. Ciągle ucierając wlewać stopniowo letnią margarynę. Następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać z posiekaną czekoladą i bakaliami. Delikatnie połączyć z pianą z białek.

Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą prostokątnej blaszki keksówki lub do formy na babę z kominem. W ciasto powciskać nugatowe jajeczka.

Etap końcowy:

Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika do ok. 180-190 stopni i piec ok. 45-50 minut. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki,studzimy. Polewamy przygotowaną polewą czekoladową według przepisu na opakowaniu. Posypujemy posiekanymi truskawkami suszonymi w czekoladzie,ozdabiamy miniaturkami jajeczek.