slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Serniczek na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na leciutki serniczek na zimno. Słodzony jest tylko galaretką i zawiera trzy rodzaje sera.

Serniczek na zimno

Składniki:

Serniczek na zimno

 

  • 100 g herbatników
  • 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1 galaretka truskawkowa w proszku
  • 3/4 szkl gorącej wody
  • 150 g serka śmietankowego (kanapkowego)
  • 200 g serka wiejskiego
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 2 łyżki krojonych orzechów arachidowych lub innych
  • tortownica o średnicy 16 cm

Sposób przygotowania:

Serniczek na zimno
Herbatniki kruszymy ( powinny mieć konsystencję mąki) i łączymy z rozpuszczonym olejem kokosowym-powinny wyglądać jak mokry piasek. Wysypujemy na dno tortownicy i lekko dociskamy. Wstawiamy do lodówki.

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia.

Wszystkie serki przekładamy do miski i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy ostudzoną galaretkę i jeszcze chwilę blendujemy aż składniki dobrze się połączą.

Przekładamy masę sernikową na spód herbatnikowy i wyrównujemy. Posypujemy orzechami i wstawiamy do lodówki.

Najlepszy sernik jest na drugi dzień.