Sposób przygotowania:
Babka z majonezemETAP 1:
Składniki suche czyli obie mąki, cukier kryształ, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wymieszać w misce. W drugiej misce roztrzepać jajka. Wsypać składniki sypkie i wymieszać. Dodać majonez i zmiksować na jednolitą konsystencję. Jabłko obrać, wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny i przełożyć do ciasta. Wymieszać. Formę do babki natłuścić i wysypać mąką. Przełożyć ciasto.
Babkę piec do suchego patyczka w temp. 175-180 stopni bez termoobiegu. U mnie ok. 45 minut.
Po upieczeniu wystudzić przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyjąć. Można polukrować lub polać czekoladą, ale babka sama w sobie jest pyszna i wilgotna.