Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1417]

Babka czekoladowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto smakuje rewelacyjnie oraz tak czekoladowo! Jest bardzo puszyste, miękkie i jednocześnie delikatnie sypkie.

Babka czekoladowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babka czekoladowa

 

Polewa:

  • 100 g czekolady
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Babka czekoladowa

Masa:

Babka czekoladowa
Masa powona być gęsta i jednolita.

Masło lub margarynę zmiksować z cukrem na białą masę i nie przerywając ucierania wbić jajka. Partiami dodać przesiane mąki, kakao oraz proszek do pieczenia.

Forma:

Babka czekoladowa
Dzięki tak przygotowanj formie ciasto ładnie się z niej wyjmie.

Formę na babkę wysmarować masłem/margaryną i dokładnie obsypać mąką.

Pieczenie:

Babka czekoladowa
Uwaga! U mnie masa zajmuje 1/3 formy i podczas pieczenia ciasto ładnie wyrasta zajmując całą blaszkę. Nie przejmujcie się, że wyjdzie Wam "placek". Używam formy z kominkiem.

Ciasto przełożyć do blaszki.
Babkę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 35-40 min (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.

Studzenie i dekoracja:

Babka czekoladowa
Babkę można udekorować według własnego uznania.

Babkę po przestudzeniu i polać polewą.
Polewę przygotować poprzez roztopienie czekolady i wymieszanie jej z mlekiem.