Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Babka z mandarynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do przygotowania tej babki zainspirował mnie przepis z internetu. Dzięki dodaniu do środka mandarynek jest bardzo orzeźwiająca i bardzo pyszna.

Babka z mandarynkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka z mandarynkami

na ciasto:

  • 5 jajek o temperaturze pokojowej
  • 1 kostka masła o temperaturze pokojowej
  • niepełna szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • parę kropli aromatu pomarańczowego
  • dodatkowo:
  • 4 duże mandarynki lub 6-7 mniejszych

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Babka z mandarynkami

Przygotowanie ciasta:

Babka z mandarynkami
Do utartego ciasta dodajemy ubitą na sztywno pianę

Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło ucieramy ok. 20 -30 minut z cukrem. Ucierając dodajemy po jednym żółtku, partiami wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.

Z białek ubijamy sztywną pianę. Utarte ciasto mieszamy ze startą skórką pomarańczową oraz delikatnie mieszamy z pianą z białek.

Pieczenie babki:

Babka z mandarynkami
Na cieście z mandarynkami wykładamy pozostałe ciasto

Mandarynki obieramy ze skórki. Na spód formy keksówki wykładamy większą część ciasta. Na cieście układamy luźno obrane mandarynki i zalewamy pozostałym ciastem. Ciasto wyrównujemy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około godziny do momentu aż patyk wbity w ciasto będzie suchy. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z blaszki i studzimy.

Etap końcowy:

Babka z mandarynkami
Babkę po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy

Wystudzoną babkę smarujemy rozpuszczoną białą czekoladą. Dekorujemy cukrowymi posypkami według gustu. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady.