Sposób przygotowania:
Babka z mandarynkamiPrzygotowanie ciasta:
Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło ucieramy ok. 20 -30 minut z cukrem. Ucierając dodajemy po jednym żółtku, partiami wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Z białek ubijamy sztywną pianę. Utarte ciasto mieszamy ze startą skórką pomarańczową oraz delikatnie mieszamy z pianą z białek.
Pieczenie babki:
Mandarynki obieramy ze skórki. Na spód formy keksówki wykładamy większą część ciasta. Na cieście układamy luźno obrane mandarynki i zalewamy pozostałym ciastem. Ciasto wyrównujemy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około godziny do momentu aż patyk wbity w ciasto będzie suchy. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z blaszki i studzimy.
Etap końcowy:
Wystudzoną babkę smarujemy rozpuszczoną białą czekoladą. Dekorujemy cukrowymi posypkami według gustu. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady.