kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Cynamonowy warkocz drożdżowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Łatwy w przygotowaniu, szybki, efektowny i mocno cynamonowy. Delikatne, wytrawne ciasto drożdżowe połączone z słodkim cynamonowy nadzieniem jest doskonałe. Idealne ciasto do kawy lub dla dzieci.

Cynamonowy warkocz drożdżowy

Składniki:

Cynamonowy warkocz drożdżowy

podstawowe

 

Sposób przygotowania:

Cynamonowy warkocz drożdżowy
Drożdże rozrobić z ciepłym mlekiem i cukrem. Zostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Dodać mąkę, roztopioną i ostudzone masło, sól i żółtko. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na 1h.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3mm na kształt prostokąta. Na cieście rozsmarowujemy roztopione masło wymieszane z cukrem i cynamonem. Ciasto zwijamy w ścisły rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon rozkrawamy na pół (jeden koniec zostawić nie do końca rozcięty) i zawijamy wieniec. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy w 190 stopniach C przez 25-30'.