Sposób przygotowania:
Cynamonowy warkocz drożdżowy
Drożdże rozrobić z ciepłym mlekiem i cukrem. Zostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Dodać mąkę, roztopioną i ostudzone masło, sól i żółtko. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na 1h.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3mm na kształt prostokąta. Na cieście rozsmarowujemy roztopione masło wymieszane z cukrem i cynamonem. Ciasto zwijamy w ścisły rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon rozkrawamy na pół (jeden koniec zostawić nie do końca rozcięty) i zawijamy wieniec. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w 190 stopniach C przez 25-30'.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3mm na kształt prostokąta. Na cieście rozsmarowujemy roztopione masło wymieszane z cukrem i cynamonem. Ciasto zwijamy w ścisły rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon rozkrawamy na pół (jeden koniec zostawić nie do końca rozcięty) i zawijamy wieniec. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w 190 stopniach C przez 25-30'.
lukrowanepierniczki
ciasteczka
Czekoladka 2