Sposób przygotowania:
Babka z makiem od Edytki
Masło miksuję z cukrem, aż ten się rozpuści, następnie dodaję po jednym ( całym ) jajku , cały czas miksując. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dodaję do ciasta, partiami, naprzemiennie z mlekiem.
Na koniec dodaję masę makową i dokładnie miksuję.Można dodać bakalie, jeśli ktoś lubi, u nas te w gotowej masie makowej wystarczyły.
Masę przekładam do wysmarowanej i oprószonej, drobną bułką tartą formy ( forma na babkę z kominkiem)
Wstawiam do nagrzanego piekarnika 180 st C, piekę godzinę.
Po upieczeniu, studzę babkę na kratce, zimną można polać lukrem lub białą polewą i udekorować dowolnie.
*zainspirował mnie przepis Edytaha https://gotujmy.pl/babka-makowa-z-bakaliami,przepisy-babki-przepis,234317.html
Na koniec dodaję masę makową i dokładnie miksuję.Można dodać bakalie, jeśli ktoś lubi, u nas te w gotowej masie makowej wystarczyły.
Masę przekładam do wysmarowanej i oprószonej, drobną bułką tartą formy ( forma na babkę z kominkiem)
Wstawiam do nagrzanego piekarnika 180 st C, piekę godzinę.
Po upieczeniu, studzę babkę na kratce, zimną można polać lukrem lub białą polewą i udekorować dowolnie.
*zainspirował mnie przepis Edytaha https://gotujmy.pl/babka-makowa-z-bakaliami,przepisy-babki-przepis,234317.html
edytaha
zbysiowa
Oj pyszna, piekłam ją już kilka razy :)