zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Babka z makiem od Edytki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Babkę robi się szybko, a jeszcze szybciej zjada. Polecam na wszelakie okazje, jak i do codziennej kawy czy herbaty.

Babka z makiem od Edytki Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Babka z makiem od Edytki

 

  • 20 dag miękkiego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 6 jajek (L)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 125 ml mleka
  • 30 dag masy makowej z puszki

 

  • lukier lub biała polewa czekoladowa
  • cukiereczki, posypka kolorowa

Sposób przygotowania:

Babka z makiem od Edytki
Masło miksuję z cukrem, aż ten się rozpuści, następnie dodaję po jednym ( całym ) jajku , cały czas miksując. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dodaję do ciasta, partiami, naprzemiennie z mlekiem.

Na koniec dodaję masę makową i dokładnie miksuję.Można dodać bakalie, jeśli ktoś lubi, u nas te w gotowej masie makowej wystarczyły.

Masę przekładam do wysmarowanej i oprószonej, drobną bułką tartą formy ( forma na babkę z kominkiem)

Wstawiam do nagrzanego piekarnika 180 st C, piekę godzinę.

Po upieczeniu, studzę babkę na kratce, zimną można polać lukrem lub białą polewą i udekorować dowolnie.



*zainspirował mnie przepis Edytaha  https://gotujmy.pl/babka-makowa-z-bakaliami,przepisy-babki-przepis,234317.html
Babka z makiem od Edytki
potrzebne skłądniki do wykonania babki makowej
Babka z makiem od Edytki
Masło miksuję z cukrem,dodaję mąkę i mleko
Babka z makiem od Edytki
Na koniec dodaję masę makową i dokładnie miksuję.
Babka z makiem od Edytki
Masę przekładam do wysmarowanej i oprószonej, drobną bułką tartą formy
Babka z makiem od Edytki
Po upieczeniu, studzę babkę na kratce
Babka z makiem od Edytki
zimną można polać lukrem lub białą polewą i udekorować dowolnie.