Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Babka piaskowa z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo smaczne, lekkie i puszyste ciasto z makiem. Takie ciasto można upiec w foremce keksowej i przełożyć masą orzechową.

Babka piaskowa z makiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka piaskowa z makiem

 

 

Sposób przygotowania:

Babka piaskowa z makiem
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Masło utrzeć z cukrem do białości dodając stopniowo po 1 jajku. Następnie dodawać mąkę pszenną na przemian z mlekiem i mąką ziemniaczaną. Pod koniec wsypać szklankę maku, dodać aromaty i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy na babkę ( 1 dużej lub 2 mniejszych) Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do suchego patyczka.
Babka piaskowa z makiem
Upieczoną i ostudzoną babkę pokroić na porcje