Smak Monika

Smak Monika

Szef Kuchni
[Przepisów: 77]

Babka makowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Idealnie pasuje na różne przyjęcia.

Babka makowa

Składniki:

Babka makowa

 

  • 1 szklanka maku (może być gotowy z puszki)
  • 5 łyżek rodzynek, lub bakalii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ kostki margaryny
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • tabliczka gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Babka makowa
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka i cukier wymieszać na jednolitą konsystencję. Po czym dodajemy margarynę, mąkę z proszkiem do pieczenia, szklankę maku z dodatkiem rodzynek, lub bakalii i dobrze wymieszać.Na końcu dodajemy ubitą z białek pianę. Ciasto delikatnie wymieszać. Przygotować foremkę 25 x 11 cm, posmarować tłuszczem. Wylać ciasto na blachę i piec przez 45 minut w temperaturze 180° C. Gotowe ciasto polewamy rozpuszczoną w rondelku gorzką czekoladą. Pysznie smakuje z kawą.