Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Wielkanocne roladki z karkówki z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Roladki przygotowanego według tego przepisu wychodzą przepyszne! Są soczyste i kruche. Idealnie będą prezentowały się na stole.

Wielkanocne roladki z karkówki z jajkiem

Składniki:

Wielkanocne roladki z karkówki z jajkiem

 

  • 4 plastry karkówki
  • 2 jajka
  • 25 dag mielonego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 bułka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki chrzanu
  • 2 cebule
  • 1,5 l. bulionu
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Wielkanocne roladki z karkówki z jajkiem

roladki 1

Wielkanocne roladki z karkówki z jajkiem
Karkówkę lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa

Plastry mięsa lekko rozbijamy. Jajka gotujemy na twardo. Bułkę moczymy w wodzie.

roladki 2

Wielkanocne roladki z karkówki z jajkiem
Do mielonego dodajemy bułkę, natkę i śmietanę

Mięso mielone łączymy z bułką. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę i śmietanę. Solimy i pieprzymy do smaku.

roladki 3

Wielkanocne roladki z karkówki z jajkiem
Karkówkę smarujemy dość obficie chrzanem

Każdy płat mięsa smarujemy chrzanem.

roladki 4

Wielkanocne roladki z karkówki z jajkiem
Karkówkę grubo smarujemy mięsem mielonym

Następnie na każdy płat mięsa wykładamy mielone.

roladki 5

Wielkanocne roladki z karkówki z jajkiem
Gotowe roladki smażymy na tłuszczu na złoty kolor

Jajka przekrawamy na pół. Z brzegu mięsa układamy połówkę jajka. Zwijamy. Obwiązujemy nicią lub przekłuwamy wykałaczkami. Smażymy na rumiano. Przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem. Dusimy ok. 1 h. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gotujemy do miękkości cebuli. Wyciągamy mięso, zaciągamy mąką.