gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1316]

Babka z sokiem pomarańczowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowaną babkę bardzo lubi moja rodzina. Polecam - jest szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna.

Babka z sokiem pomarańczowym

Składniki:

Babka z sokiem pomarańczowym

 

  • 200 gram margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 300 gram mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego

Lukier

  • cukier puder
  • kilka kropel soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Babka z sokiem pomarańczowym

ETAP 1:

Babka z sokiem pomarańczowym
Na jedolitą masę ucieramy margarynę z cukrem.

Margarynę z cukrem ucieramy na jednolitą masę.

ETAP 2:

Babka z sokiem pomarańczowym
Jajka wbijamy pojedyńczo ucierając masę.

Następnie dalej ucierając wbijamy jajka.

ETAP 3:

Babka z sokiem pomarańczowym
Do utartej massy wlewamy sok i wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia.

Do masy wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i wlewamy sok. Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę.

ETAP 4:

Babka z sokiem pomarańczowym
Ciasto wykładamy do formy i pieczemy ok. godziny.

Masę wykładamy do formy - keksówki. Pieczemy ok. godziny w temp. 180 stopni.

ETAP 5:

Babka z sokiem pomarańczowym
Przestudzoną babkę polewamy przygotowanym lukrem.

Z cukru pudru, soku z cytryny i wody przygotowujemy lukier. Lukrem polewamy babkę.