mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Pomarańczowa babka piaskowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Babka jest ucierana, należy do tzw. piaskowych babek, z lekko wyczuwalnym aromatem pomarańczy i wanilii.

Pomarańczowa babka piaskowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomarańczowa babka piaskowa

 

 

Sposób przygotowania:

Pomarańczowa babka piaskowa
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodajemy żółtka, sok wyciśnięty z połówki pomarańczy, otartą skórkę i kilka kropel aromatu pomarańczowego.Na pulchną jednolitą masę wysypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i miksujemy ok. 4 minuty. Pod koniec ubijania dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej cienko olejem formy. Wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy ok. 50 minut. Zrumienioną babkę wystawiamy z piekarnika 5 min. po upieczeniu, aby nie upadła. A po ok. 10 min. wyjmujemy babkę z formy i kładziemy na talerzu lub deseczce. Babkę dekorujemy lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową.Ostudzoną babkę kroimy i podajemy:)
Pomarańczowa babka piaskowa
Etap 1
Pomarańczowa babka piaskowa
Etap 2
Pomarańczowa babka piaskowa
Etap 3
Pomarańczowa babka piaskowa
Etap 4