aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Dwusmakowy sernik na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ładnie reprezentujący się i nieziemsko smaczny sernik na zimno w dwóch smakach : śmietankowym i kakaowym.

Dwusmakowy sernik na zimno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dwusmakowy sernik na zimno

 

  • 800 ml śmietany kremówki
  • 500 g serka homogenizowanego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki żelatyny
  • 3 łyżki wody
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • herbatniki maślane

Sposób przygotowania:

Dwusmakowy sernik na zimno
W misce ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy serek homogenizowany i ponownie całość dokładnie miksujemy.

Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do napęcznienia. Gotową podgrzewamy i powoli wlewamy do masy serowej energicznie miksując.

Następnie dzielimy ją na dwie części. Do jednej wsypujemy kakao i miksujemy. Blaszkę wykładamy papierem i układamy na nim warstwę herbatników.

Następnie wylewamy jasną masę, wyrównujemy i układamy na niej drugą warstwę herbatników. Na koniec wylewamy ciemną masę serową i wyrównujemy wierzch.

Blaszkę z sernikiem wstawiamy do lodówki. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.

Ostygniętą wylewamy na sernik i ponownie wstawiamy go do lodówki do całkowitego stężenia. Po kilku godzinach sernik jest gotowy do podania.


Dwusmakowy sernik na zimno
Do ubitej z cukrem pudrem kremówki dodajemy serek i dokładnie mieszamy.
Dwusmakowy sernik na zimno
Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao.
Dwusmakowy sernik na zimno
Na blaszce układamy: herbatniki, masę jasną, herbatniki i masę ciemną.
Dwusmakowy sernik na zimno
Wierzch zalewamy galaretką i wstawiamy sernik do lodówki.