Sposób przygotowania:
Pomarańczowa baba wielkanocna
Pomarańczę szorujemy i parzymy wrzątkiem, osuszamy. Skórkę ścieramy na drobnej tarce. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Do suchej miski przelewamy białka,ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukry. Następnie dodajemy żółtka cały czas ubijając. Wlewamy mleko, sok i margarynę, wsypujemy skórkę pomarańczową, miksujemy. Na końcu wsypujemy mąkę i mieszamy. Formę na babkę (najlepiej z kominkiem) smarujemy masłem i posypujemy drobną bułką tartą. Do formy wlewamy ciasto i pieczemy 45 w temp 180 st. Lukier: Cukier puder ucieramy z sokiem z pomarańczy. Polewamy nim wystudzoną babę. Dekorujemy skórką z pomarańczy. Smacznego :)