aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Sernik gotowany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dla odmiany nie zrobiłam dzisiaj sernika na zimno ani pieczonego, ale gotowany. Muszę powiedzieć, że smak ma bardzo ciekawy, chyba będzie częściej gościł w moim domu.

Sernik gotowany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik gotowany

MASA SEROWA:

  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 3 jajka
  • 200 g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 200 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 cukier waniliowy

POLEWA CZEKOLADOWA:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka masła

DODATKOWO:

  • herbatniki maślane

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany
W garnku rozpuścić margarynę z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać ser i wymieszać trzepaczką.

Dodać jajka i całość przez chwilę gotować energicznie mieszając trzepaczką.

W kubku wymieszać budyń z mlekiem, wlać go do masy serowej i przez chwilę gotować co jakiś czas mieszając, żeby masa serowa nie przypaliła się.

Blaszkę wyłożyć papierem. Ułożyć na nim warstwę herbatników i wylać gorącą masę serową.

Na wierzchu ułożyć drugą warstwę herbatników. Sernik zostawić do ostygnięcia.

W rondelku zagotować kremówkę, dodać połamane na mniejsze kawałki czekolady.

Mieszać co chwilę, aż czekolady rozpuszczą się. Na koniec do polewy dorzucić masło i ponownie wymieszać.

Przestygniętą polewę wylać na wierzch sernika. Blaszkę wstawić do lodówki, aż polewa zastygnie.
Sernik gotowany
Do roztopionej margaryny z cukrem i cukrem waniliowym dodać ser.
Sernik gotowany
Do wymieszanego sera z margaryną i cukrami wić jajka. Ponownie mieszać.
Sernik gotowany
W kuku wymieszać udynie z mlekiem. Wlać do sera.
Sernik gotowany
Masę serową wylać na herbatniki, przykryć drugą warstwą herbatników i wylać polewę.