WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Babka zaparzana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatna, miekka, puszysta i wilgotna zarazem babka zaparzana goracym mlekiem z masłem. Idealna na Wielkanoc i nie tylko.

Babka zaparzana Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Babka zaparzana

 

  • 100 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 4 jajka
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Kilka kropel olejku śmietankowego

Sposób przygotowania:

Babka zaparzana

ETAP 1:

Mleko i masło umieścić w rondlu i zagotować. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Zmniejszyć obroty na najniższe i cienkim strumieniem wlać gorące mleko z masłem. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy. Wymieszać łyżką lub zmiksować.

Przelać do formy na babkę. Piec ok. 50-55 minut w temperaturze 170 stopni.

Wystudzić i wyjąć z formy.

Babka zaparzana
Babka zaparzana po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Babka zaparzana
Ciasto po wymieszaniu z mąką przelane do formy
Babka zaparzana
Masa jajeczna zmiksowana z gorącym mlekiem z masłem
Babka zaparzana
Mleko z masłem umieszczone w rondlu i zagotowane
Babka zaparzana
Jajka umieszczone w misce z cukrem waniliowym