Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Baba muślinowa

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Babka petynetowa zwana muślinowa niewątpliwie jest najdroższą i najbardziej pracochłonną babką, ale przez to i najpyszniejszą.

Baba muślinowa

Składniki:

Baba muślinowa

 

Sposób przygotowania:

Baba muślinowa
Zacznij od przygotowania zaczynu: Do podgrzanego mleka dodaj łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz rozkruszone drożdże, całość dokładnie rozetrzyj drewnianą łyżką.

Gotowy zaczyn odstaw w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. W między czasie przygotuj żółtka: oddziel je od białek i utrzyj je wraz z pozostałym cukrem.

Kiedy masa zbieleje ustaw ją na garnku z wrzącą wodą i chwilę podgrzewaj(nie zaparzaj). Do ciepłych żółtek dodaj wyrośnięty zaczyn oraz ciepłą mąkę, całość wyrabiaj ciepłą dłonią przez 20min, po tym czasie cienkim strumieniem wlewaj płynne masło.

Ciasto wyrabiaj przez kolejne 20min do momentu aż wchłonie cały tłuszcz, na koniec dodaj skórkę pomarańczową, gotowe odstaw do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przełóż do natłuszczonej formy i odstaw do ponownego wyrastania, babkę piecz 40min w 170stop.

Przez to że ciasto ma w sobie dużo cukru i żółtek babka ma tendencje do mocnego przypiekania się

Tagi:

ciasto babka