jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kawowa babka na Wielkanoc

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Polecam na Wielkanocny stół, ale nie tylko. Poza sezonem można upiec ją w formie kawowego keksu z kawałkami czekolady:)

Kawowa babka na Wielkanoc Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kawowa babka na Wielkanoc

 

  • Foremka z kominkiem o średnicy 24 cm:
  • Składniki:
  • 320 gram mąki,
  • 2 lekko kopiate łyżki kawy rozpuszczalnej dobrzej jakości,
  • 4 duże jajka,
  • 150 gram cukru pudru,
  • 3-4 łyżki mleka,
  • 160 gram margaryny,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • szczypta soli
  • Wykończenie:
  • 1,5 tabliczki białej czekolady,
  • 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej dobrej jakości,
  • 2 łyżki mleka,
  • płatki migdałowe oraz suszona żurawina do dekoracji (do wykonania kwiatków),
  • Dodatkowo:
  • tłuszcz do formy,
  • bulka tarta do formy

 

Sposób przygotowania:

Kawowa babka na Wielkanoc
Formę na babkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Czekoladę kroimy na mniejsze części (kostkę). Białka oddzielamy od żółtek. Oddzielone ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Kawę zaparzamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody (tak by po rozpuszczeniu przybrała konsystencję rozpuszczonej czekolady). Do miski przekładamy margarynę, cukier oraz żółtka. Przygotowane składniki miksujemy na gładką, puszystą masę. Do utartej dodajemy rozpuszczoną kawę. W dalszej kolejności dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz mleko. Na koniec całość łączymy z ubitymi białkami. Delikatnie mieszamy, po czym wrzucamy pokrojoną czekoladę. Czekoladę z ciastem mieszamy już łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do przygotowanej formy (ciasto powinno sięgać ok ¾ wysokości formy). Całość pieczemy około 50 minut w 180°C. Upieczona babkę wyjmujemy z formy i studzimy. Po ostudzeniu dekorujemy. WYKOŃCZENIE: W garnuszku rozpuszczamy połamaną czekoladę z dodatkiem mleka. W trakcie rozpuszczania dodajemy kawę (na kolor i smak). Całość mieszamy do powstania jednolitej, gładkiej polewy. Otrzymaną kawową czekoladą oblewamy upieczoną babkę. Po oblaniu dodatkowo ją dekorujemy. U mnie dekoracje stanowią kwiaty wykonane z płatków migdałowych. Ich środki zrobione są natomiast z suszonej żurawiny.
Kawowa babka na Wielkanoc
Ucieramy żółtka, margarynę oraz cukier puder
Kawowa babka na Wielkanoc
Białka ubijamy na sztywno, kawę zaparzamy
Kawowa babka na Wielkanoc
Na koniec do ciasta dodajemy pokrojona czekoladę
Kawowa babka na Wielkanoc
Gotowe ciasto przekładamy przygotowanej foremki