Sposób przygotowania:
Kawowa babka na Wielkanoc
Formę na babkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Czekoladę kroimy na mniejsze części (kostkę). Białka oddzielamy od żółtek. Oddzielone ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Kawę zaparzamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody (tak by po rozpuszczeniu przybrała konsystencję rozpuszczonej czekolady). Do miski przekładamy margarynę, cukier oraz żółtka. Przygotowane składniki miksujemy na gładką, puszystą masę. Do utartej dodajemy rozpuszczoną kawę. W dalszej kolejności dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz mleko. Na koniec całość łączymy z ubitymi białkami. Delikatnie mieszamy, po czym wrzucamy pokrojoną czekoladę. Czekoladę z ciastem mieszamy już łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do przygotowanej formy (ciasto powinno sięgać ok ¾ wysokości formy). Całość pieczemy około 50 minut w 180°C. Upieczona babkę wyjmujemy z formy i studzimy. Po ostudzeniu dekorujemy. WYKOŃCZENIE: W garnuszku rozpuszczamy połamaną czekoladę z dodatkiem mleka. W trakcie rozpuszczania dodajemy kawę (na kolor i smak). Całość mieszamy do powstania jednolitej, gładkiej polewy. Otrzymaną kawową czekoladą oblewamy upieczoną babkę. Po oblaniu dodatkowo ją dekorujemy. U mnie dekoracje stanowią kwiaty wykonane z płatków migdałowych. Ich środki zrobione są natomiast z suszonej żurawiny.