pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Babka ziemniaczana na słonince

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

syte danie rodem z wschodniej Polski

Babka ziemniaczana na słonince Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka ziemniaczana na słonince

 

Sposób przygotowania:

Babka ziemniaczana na słonince
Słoninę mieloną smażę na patelni. Usmażone skwarki dodaję do startych ziemniaków wraz z mąką, majerankiem oraz przyprawą do ziemniaków. Dokładnie mieszam. Blaszkę wykładam plastrami słoniny, kładąc je na spodzie i po bokach. Następnie wlewam masę ziemniaczaną. Zapiekam w temp 180 °C do powstania chrupiącej skórki około 30 minut. Smacznego.
Babka ziemniaczana na słonince
Brzegi blaszki wykładamy plasterkami surowej słoniny
Babka ziemniaczana na słonince
Ostrożnie wlewamy wymieszana masę ziemniaczaną,aby nie naruszyć plasterków słoniny
Babka ziemniaczana na słonince
Pieczemy do zbrązowienia wierzchniej skórki w temperaturze 180 stopni
Babka ziemniaczana na słonince
Gotową babkę ziemniaczaną możemy podawać polaną śmietaną