Sposób przygotowania:
Rosołek z warzywami i mięsnymi pierożkami
Gołębia płuczemy w zimnej wodzie. Wkładamy do garnka z zimną wodą, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i powoli gotujemy, doprowadzamy do wrzenia, zlewamy szumowiny (ja cedzę przez sitko). Wrzucamy drobno pokrojone warzywa- marchew, pietruszkę, seler, cebulę przekrojoną na pół oraz lubczyk. Gotujemy powoli.
Wyciągamy gołębia, oddzielamy mięso. Drobno kroimy. Cebulę obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę. Mięso i cebulę podsmażamy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem.
Do miski wlewamy pół szklanki ciepłej wody. Dosypujemy tyle mąki ile wchłonie. Mieszamy, potem wyrabiamy na blacie. Wałkujemy, wycinamy kieliszkiem kółka, nakładamy farszu, zlepiamy. Gotujemy we wrzątku.
Nakładamy do misek, zalewamy zupą.
Smacznego.
Wyciągamy gołębia, oddzielamy mięso. Drobno kroimy. Cebulę obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę. Mięso i cebulę podsmażamy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem.
Do miski wlewamy pół szklanki ciepłej wody. Dosypujemy tyle mąki ile wchłonie. Mieszamy, potem wyrabiamy na blacie. Wałkujemy, wycinamy kieliszkiem kółka, nakładamy farszu, zlepiamy. Gotujemy we wrzątku.
Nakładamy do misek, zalewamy zupą.
Smacznego.