Sposób przygotowania:
Zapiekany tort tortillowyETAP 1:
Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebule pokrojone w kostkę. Do cebuli dodać mięso mielone, przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką słodką oraz papryką chili i smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodać pomidory w puszce oraz sok pomidorowy i przyprawić cukrem. Dusić ok. 3-5 min. Na końcu dodać soczewicę w puszce oraz kukurydzę. Dusić jeszcze przez ok. 5 min. Lekko wystudzić, a następne wbić jajka. Wymieszać.
ETAP 2:
Tortille podgrzewać przez 1 min. w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Na dno naczynia żaroodpornego położyć jedną tortille i wyłożyć na nią 1/4 porcji sosu.
Przykryć kolejną tortillą. Ponownie sos - tortilla - sos- tortilla-sos. Ostatnią warstwą powinien być sos. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 15 min., pod przykryciem.
ETAP 3:
Następnie posypać zapiekankę żółtym serem startym na tarce o grubych oczkach oraz majerankiem i włożyć do piekarnika jeszcze na około 8-10 min., już bez przykrycia.
ETAP 4:
Gdy ser się rozpuści, wyjąc z piekarnika i pociąć na kawałki jak tort. Podawać na gorąco.