Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 178]

Zapiekany tort tortillowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciekawy i oryginalny pomysł na zapiekankę w formie tortu z tortilli. Nie tylko super prezentuje się, ale też jest bardzo smaczna. Idealny pomysł, by podbić czyjś żołądek i serce.

Zapiekany tort tortillowy

Składniki:

Zapiekany tort tortillowy

 

  • 4 szt. tortilli
  • 2 cebule
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 op. soczewicy w puszce
  • 1/2 op. kukurydzy w puszce
  • 1 op. pomidorów krojonych w puszce
  • 1/2 szklanki soku pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • szczypta papryki chili
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 g sera żółtego
  • 2 jajka
  • majeranek
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zapiekany tort tortillowy

ETAP 1:

Zapiekany tort tortillowy
Sos z mięsem mielonym, soczewicą, kukurydzą oraz pomidorami

Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebule pokrojone w kostkę. Do cebuli dodać mięso mielone, przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką słodką oraz papryką chili i smażyć do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodać pomidory w puszce oraz sok pomidorowy i przyprawić cukrem. Dusić ok. 3-5 min. Na końcu dodać soczewicę w puszce oraz kukurydzę. Dusić jeszcze przez ok. 5 min. Lekko wystudzić, a następne wbić jajka. Wymieszać.

ETAP 2:

Zapiekany tort tortillowy
Na podgrzaną tortillę wykładamy przygotowany sos

Tortille podgrzewać przez 1 min. w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Na dno naczynia żaroodpornego położyć jedną tortille i wyłożyć na nią 1/4 porcji sosu.


Przykryć kolejną tortillą. Ponownie sos - tortilla - sos- tortilla-sos. Ostatnią warstwą powinien być sos. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 15 min., pod przykryciem.

ETAP 3:

Zapiekany tort tortillowy
Na koniec posypujemy zapiekankę startym żółtym serem

Następnie posypać zapiekankę żółtym serem startym na tarce o grubych oczkach oraz majerankiem i włożyć do piekarnika jeszcze na około 8-10 min., już bez przykrycia.

ETAP 4:

Zapiekany tort tortillowy
Gotowa zapiekanka w formie tortu z tortilli

Gdy ser się rozpuści, wyjąc z piekarnika i pociąć na kawałki jak tort. Podawać na gorąco.