eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Babka z oczami Eli

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna babka ziemniaczano-szpinakowa.

Babka z oczami Eli

Składniki:

Babka z oczami Eli

 

Sposób przygotowania:

Babka z oczami Eli
Ziemniaki ugotowac i przegnieść przez praskę.Szpinak rozmrozić,odparować i ostudzić.Do ziemniaków dodać szpinak,mąkę pszenną,ziemniaczaną,2 jajka,sól,pieprz,czosnek i gałkę muszkatołową do smaku.Wszystko razem wymieszać.Tortownicę(średnica 26 cm)wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą.Do tortownicy wyłożyć ciasto ziemniaczane.W cieście zrobić 5 okrągłych otworów(około 4 cm średnicy-do dna tortownicy).W każdy otwór ostrożnie wbić jajko.Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 60-65 minut(zależy od piekarnika).Smacznego!

Można zrobić więcej otworów i wbić więcej jajek.Ja podałam babkę ziemniaczaną z sosem serowym(przepis w mojej galerii).