Sposób przygotowania:
Babka z oczami Eli
Ziemniaki ugotowac i przegnieść przez praskę.Szpinak rozmrozić,odparować i ostudzić.Do ziemniaków dodać szpinak,mąkę pszenną,ziemniaczaną,2 jajka,sól,pieprz,czosnek i gałkę muszkatołową do smaku.Wszystko razem wymieszać.Tortownicę(średnica 26 cm)wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą.Do tortownicy wyłożyć ciasto ziemniaczane.W cieście zrobić 5 okrągłych otworów(około 4 cm średnicy-do dna tortownicy).W każdy otwór ostrożnie wbić jajko.Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 60-65 minut(zależy od piekarnika).Smacznego!
Można zrobić więcej otworów i wbić więcej jajek.Ja podałam babkę ziemniaczaną z sosem serowym(przepis w mojej galerii).
Można zrobić więcej otworów i wbić więcej jajek.Ja podałam babkę ziemniaczaną z sosem serowym(przepis w mojej galerii).
luna
Jojo