Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Babka drożdżowa z żurawiną i białą morwą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Babka jest bardzo smaczna - miękka, puszysta i długo pozostaje świeża. Za każdym razem ładnie wyrasta.

Babka drożdżowa z żurawiną i białą morwą

Składniki:

Babka drożdżowa z żurawiną i białą morwą

Forma z kominkiem o średnicy 23 cm:

Lukier:

  • 2 łyżki mleka
  • cukier puder

Polewa:

Sposób przygotowania:

Babka drożdżowa z żurawiną i białą morwą
Drożdże wkruszyć do miski i wymieszać z 1 łyżeczką cukru, 50 ml letniego mleka oraz 1 łyżką mąki pszennej.

Całość nakryć szmatką i odstawić na 15 minut.

Następnie do rozczynu dodać mleko, cukier, skórkę z cytryny, mąkę, żółtka, sól, cukier waniliowy i wymieszać łyżką.

Do wstępnie połączonych składników wlać uprzednio roztopione i ostudzone masło.

Ciasto wyrabiać około 5 minut, a na końcu wymieszać z żurawiną oraz morwą i przełożyć do natłuszczonej.

Blaszkę odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Po tym czasie podrośniętą babkę umieścić w piekarniku i piec 30 minut w 180 stopniach.

Dopiero po ostudzeniu wyjąć z formy.

Udekorować polewą lub lukrem. 

Lukier:

Cukier puder (tyle, aby powstała gęsta masa) energicznie rozmieszać w gorącym mleku.

Polewa:

W garnuszku masło, puder, kakao i mleko. 

Całość podgrzewać do momentu rozpuszczenia się składników, ale nie doprowadzić do zagotowania się.

Ostudzić.

Tagi:

ciasto babka