Sposób przygotowania:
Babka drożdżowa z żurawiną i białą morwą
Drożdże wkruszyć do miski i wymieszać z 1 łyżeczką cukru, 50 ml letniego mleka oraz 1 łyżką mąki pszennej.
Całość nakryć szmatką i odstawić na 15 minut.
Następnie do rozczynu dodać mleko, cukier, skórkę z cytryny, mąkę, żółtka, sól, cukier waniliowy i wymieszać łyżką.
Do wstępnie połączonych składników wlać uprzednio roztopione i ostudzone masło.
Ciasto wyrabiać około 5 minut, a na końcu wymieszać z żurawiną oraz morwą i przełożyć do natłuszczonej.
Blaszkę odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Po tym czasie podrośniętą babkę umieścić w piekarniku i piec 30 minut w 180 stopniach.
Dopiero po ostudzeniu wyjąć z formy.
Udekorować polewą lub lukrem.
Lukier:
Cukier puder (tyle, aby powstała gęsta masa) energicznie rozmieszać w gorącym mleku.
Polewa:
W garnuszku masło, puder, kakao i mleko.
Całość podgrzewać do momentu rozpuszczenia się składników, ale nie doprowadzić do zagotowania się.
Ostudzić.
Całość nakryć szmatką i odstawić na 15 minut.
Następnie do rozczynu dodać mleko, cukier, skórkę z cytryny, mąkę, żółtka, sól, cukier waniliowy i wymieszać łyżką.
Do wstępnie połączonych składników wlać uprzednio roztopione i ostudzone masło.
Ciasto wyrabiać około 5 minut, a na końcu wymieszać z żurawiną oraz morwą i przełożyć do natłuszczonej.
Blaszkę odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Po tym czasie podrośniętą babkę umieścić w piekarniku i piec 30 minut w 180 stopniach.
Dopiero po ostudzeniu wyjąć z formy.
Udekorować polewą lub lukrem.
Lukier:
Cukier puder (tyle, aby powstała gęsta masa) energicznie rozmieszać w gorącym mleku.
Polewa:
W garnuszku masło, puder, kakao i mleko.
Całość podgrzewać do momentu rozpuszczenia się składników, ale nie doprowadzić do zagotowania się.
Ostudzić.
SylaUla
gusia1000