Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1146]

Biała kiełbasa w cieście chrzanowym z płatkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 310
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ostatnio wpadłam na nietuzinkowy pomysł, który może jest troszkę kaloryczny, ale i baaardzo smaczny! Podanie białej kiełbasy w cieście chrzanowym, które wzbogaciłam płatkami jaglanymi wywoła uśmiech nie jednej osobie.

Biała kiełbasa w cieście chrzanowym z płatkami

Składniki:

Biała kiełbasa w cieście chrzanowym z płatkami

 

  • 500 g białej kiełbasy parzonej

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/2 szklanki mąki
  • 5 łyżek płatków jaglanych (płaskich; można użyć dowolnych płatków)
  • 2 łyżki chrzanu ze słoiczka
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do obtaczania
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

Biała kiełbasa w cieście chrzanowym z płatkami

Ciasto:

Biała kiełbasa w cieście chrzanowym z płatkami
Z braku czasu etap chłodzenia ciasta można pominąć.

Składniki ciasta umieścić w misce i dokładnie wymieszać.

Ciasto opcjonalne wstawić do lodówki minimum na 1 godzinę.

Dzięki temu będzie ono bardziej gęste i lepiej przylegające do kiełbasek.

Kiełbasa:

Biała kiełbasa w cieście chrzanowym z płatkami
Białą kiełbasa powinna być parzona, nie surowa.

Z kiełbasek pozbyć się skórki i każdą z nich przekroić na 3 lub 4 części.

Obtaczanie w cieście:

Biała kiełbasa w cieście chrzanowym z płatkami
Obtaczanie kiełbasek w mące - po zanurzeniu w cieście sprawi, że będzie ono bardziej chrupiące.

Każdy kawałek kiełbasy bardzo dokładnie obtoczyć w gęstym cieście i opcjonalnie w mące, dzięki czemu ciasto po usmażeniu będzie bardziej chrupiące.

Smażenie:

Biała kiełbasa w cieście chrzanowym z płatkami
Olej przed smażeniem powinien być rozgrzany.

Kiełbaski smażyć w głębokim, uprzednio rozgrzanym oleju do momentu zarumienienia się ciasta.

Po usmażeniu:

Biała kiełbasa w cieście chrzanowym z płatkami
Kiełbaski na zimno także są smaczne, z tymże ciasto odrobinę zmięknie.

Gotowe kiełbaski w cieście odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.