anula250

anula250

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 213]

Babka zwyczajna.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Proste, ale smaczne ciasto. Polecam.

Babka zwyczajna.

Składniki:

Babka zwyczajna.

 

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 10 dag rodzynek

Sposób przygotowania:

Babka zwyczajna.
Na wstępie wyparzamy jajka, żółtka oddzielamy od białek. Do wysokiego naczynia wlewamy żółtka, wsypujemy cukier puder i ucieramy. Gdy utrzemy dodajemy miękką margarynę, po jednej łyżce aż do wyczerpania składniku. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, cukier waniliowy, mleko, rodzynki (wcześniej sparzone) wszystko dokładnie mieszamy. Do wysokiego naczynia wlewamy białka i ubijamy na sztywną pianę, tak przygotowaną pianę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Do wysmarowanej tłuszczem blaszki wlewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50-60 minut.
Smacznego :)

Tagi:

jajko jajka