Sposób przygotowania:
Mini pączusie
Drożdże pokruszyć. Dodać łyżkę cukru, mąki oraz szczyptę soli i zalać ciepłym mlekiem. Wymieszać dokładnie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajko z żółtkiem miksujemy, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Pozostałe składniki mieszamy ze sobą dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz margarynę. Wszystko dokładnie zagnieść, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Posypać delikatnie mąką i przykryć, odstawiając w ciepłe miejsce, aż podwoi a nawet potroi swoją objętość. Wyrośnięte zagniatamy na stolnicy oprószonej mąką, a następnie dzieli na pół i rozwałkowujemy na ok 1,5 - 2 cm. Za pomocą kieliszka czy literatki wycinamy koła. Pozostawiamy na ok pół godziny, aż podrosną. W tym czasie rozgrzewamy olej wrzucamy kilka plasterków surowego ziemniaka oraz nasze mini pączusie i smażymy. Gotowe wyciągamy na ręcznik papierowy, by obciekły z tłuszczu a następnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !! Mini pączusie można nadziewać po usmażeniu, lecz ja wolę puste.