mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

SUPERPRZEPIS

Bagietka faszerowana tuńczykową pastą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Idealny pomysł na wszelkiego typu imprezy, zawsze znika jako pierwsza ze stołu.

Bagietka faszerowana tuńczykową pastą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bagietka faszerowana tuńczykową pastą

 

  • 1 długa bagietka
  • 1 puszka tuńczyka rozdrobnionego
  • 125 g serka śmietankowego z przyprawami
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 płaty papryki konserwowej (żółta i czerwona)
  • mała cebulka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Bagietka faszerowana tuńczykową pastą
Bagietkę kroję w poprzek na trzy części, aby łatwiej się wydrążało miąższ. Następnie ostrym, długim nożem robię otwór w środku każdej części i wydrążam bagietkę tak aby utworzył się pierścień. Przygotowuję nadzienie: Tuńczyka osączam z zalewy, dodaję do niego serek oraz majonez, dokładnie rozcieram wszystko łyżką.



Papryki i ogórki kroję w kostkę, a cebulkę obieram i drobno siekam, dodaję do pasty tuńczykowej. Doprawiam masę do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszam. Tak przygotowaną pastą napełniam wydrążone kawałki bagietki. Owijam każdą część pieczywa folią spożywczą i wkładam na min. 2 godziny (albo i więcej) do lodówki. Przed imprezą kroję bagietkę ostrym nożem z ząbkami w niezbyt cienkie plastry i podaję ułożone na półmisku.
Bagietka faszerowana tuńczykową pastą
Osączony tuńczyk łączę z serkiem i majonezem, mieszam
Bagietka faszerowana tuńczykową pastą
Trzy kawałki bagietki wydrążam ostrym nożem
Bagietka faszerowana tuńczykową pastą
Do pasty dodaję pokrojone warzywa i mieszam

Tagi:

przyprawy