justynkag

justynkag

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 68]

Bagietki cebulowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pieczywo przygotowane w domu jest najlepsze i niezastąpione. Smak tych bagietek jest wzbogacony cebulą. Przygotowane ciasto w maszynie do chleba zaoszczędza nam dodatkowo czas.

Bagietki cebulowe

Składniki:

Bagietki cebulowe

 

Sposób przygotowania:

Bagietki cebulowe

Łączenie składników

Bagietki cebulowe
Ważna jest kolejność dodawania składników do maszyny. Najpierw płynne, potem suche. Drożdże dajemy na samym końcu

Składniki na bułki dodajemy do maszyny do chleba. Należy zachować kolejność. Najpierw składniki płynne: woda i miód. Pózniej składniki suche. Ustawiamy maszynę na program wyrabianie ciasta drożdżowego. Gdy maszyna zapiszczy, wtedy możemy dodać posiekaną cebulę.

Formowanie bagietek

Bagietki cebulowe
Bagietki można uformować cztery krótsze lub trzy dłuższe.

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z maszyny i formujemy cztery długie bagietki. Wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 40 minut przykryte ściereczką.

Pieczenie bagietek

Bagietki cebulowe
Naczynie z wodą wstawione na spód piekarnika sprawi, że bagietki będą chrupiące

Bagietki nacinamy lekko na ukos wzdłuż. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wstawiamy blachę z bagietkami a pod spód naczynie żaroodporne z wodą. Pieczemy bagietki przez około 40 minut.


Tagi:

cebula