akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Bagietki czosnkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zdecydowanie najlepsze jeszcze na ciepło! Zdrowe to może one nie są, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić :) Najbardziej lubię, gdy wylewa się z nich jeszcze roztopione masełko :D Polecam!

Bagietki czosnkowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bagietki czosnkowe

 

 

  • Nadzienie:
  • 60g. miękkiego masła
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Bagietki czosnkowe
1. Drożdże wymieszać z mąką, solą i cukrem. Dodać do nich mokre składniki i wszystko wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Uformować z niego kulę, umieścić w oprószonej mąką miski i przykryć ściereczką. Odstawić na około 1,5 godziny do podwojenia objętości (w ciepłe miejsce) 2. Ciasto krótko wyrobić i podzielić na 4 równe części. Z każdej uformować podłużną bagietkę, umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Nożem nacinamy bagietki, robiąc wgłębienia. 3. Nadzienie: wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Za pomocą małej łyżeczki nakładać nadzienie do wgłębień. Piec w 190st.C około 15 minut. Wyjąć i lekko przestudzić. Podawać jeszcze ciepłe :) Smacznego! 
Bagietki czosnkowe
Pieczenie bagietek czosnkowych.
Bagietki czosnkowe
Bagietki czosnkowe tuż po upieczeniu, jeszcze ciepłe :D