Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Pieczony łosoś w maśle limonkowo-czosnkowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Łosoś to bardzo wdzięczna ryba, pasuje do wielu składników, nie ma małych ości a do tego szykuje się ja błyskawicznie. Zapraszam na łososia z masłem, limonką, czosnkiem, miodem i subtelna nutka chilli, mówię Wam place lizać.

Pieczony łosoś w maśle limonkowo-czosnkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczony łosoś w maśle limonkowo-czosnkowym

 

Sposób przygotowania:

Pieczony łosoś w maśle limonkowo-czosnkowym
Filety z łososia oczyszczamy, płuczemy i oprószamy solą i pieprzem.

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy miód, sok z limonki, wyciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną chilli – mieszamy.

Filety (pojedynczo) przekładamy na kawałki folii aluminiowej. Na każdy filet wylewamy masę maślaną i zawijamy folię tworząc sakiewkę. Tak przygotowanego łososia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 8 minut- następnie łososia wyjmujemy, odkrywamy folię i wstawiamy na kolejne 5 minut zwiększając temperaturę piekarnika do 220 stopni, aby się zarumienił.

Upieczonego łososia serwujemy z ulubioną sałatą lub/ i chrupiącą bagietką.

Smacznego
Pieczony łosoś w maśle limonkowo-czosnkowym
Filety z łososia oczyszczamy, płuczemy i oprószamy solą i pieprzem.
Pieczony łosoś w maśle limonkowo-czosnkowym
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy miód, sok z limonki, wyciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną chilli – mieszamy.
Pieczony łosoś w maśle limonkowo-czosnkowym
Filety (pojedynczo) przekładamy na kawałki folii aluminiowej. Na każdy filet wylewamy masę maślaną i zawijamy folię tworząc sakiewkę
Pieczony łosoś w maśle limonkowo-czosnkowym
Tak przygotowanego łososia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 8 minut- następnie łososia wyjmujemy, odkrywamy folię i wstawiamy na kolejne 5 minut zwiększając temperaturę piekarnika do 220 stopni, aby się zarumienił.