lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Bagietki ze słonecznikiem i solą prowansalską

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie ma to jak dzień od zapachu pysznego świeżego dopiero co upieczonego pieczywa. Dziś bagietki ze słonecznikiem i solą prowansalską. Bardzo smaczne delikatne i chrupiące. Można je zjeść na śniadanie lub zrobić z nich zapiekanki.

Bagietki ze słonecznikiem i solą prowansalską Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bagietki ze słonecznikiem i solą prowansalską

Składniki:

Sposób przygotowania:

Bagietki ze słonecznikiem i solą prowansalską

Wykonanie:

Do misy wsypujemy przesianą mąkę i robimy w niej dołek. Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody i wlewamy do dołka.

Delikatnie mieszamy do powstania zawiesiny. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Dodajemy resztę ciepłej wody sól i olej. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie odchodziło od rak.

Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Po wyrośnięciu odgazowujemy ciasto i dzielimy je na 5 równych części.

Rękoma robimy wałeczki które lekko spłaszczamy, smarujemy je wodą i posypujemy słonecznikiem i solą prowansalską.

Nacinamy na skos i zostawiamy na jakieś 15 minut do wyrośnięcia.

Wstawiamy do pieca i pieczemy jakieś 25 minut w 170 stopniach na dolnym poziomie piekarnika.

Po wyjęciu skrapiamy leciutko wodą. Taka bagietka jest pyszna sama w sobie można ją zjeść jako kanapeczkę lub zapiekankę.

Bagietki ze słonecznikiem i solą prowansalską
Do misy wsypujemy przesianą mąkę i robimy w niej dołek. Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody i wlewamy do dołka. Delikatnie mieszamy do powstania zawiesiny.Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.Dodajemy resztę ciepłej wody sól i olej. Wyrabiamy ciasto do momentu , aż będzie odchodziło od rak. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
Bagietki ze słonecznikiem i solą prowansalską
Po wyrośnięciu odgazowujemy ciasto i dzielimy je na 5 równych części.
Bagietki ze słonecznikiem i solą prowansalską
Rękoma robimy wałeczki które lekko spłaszczamy, smarujemy je wodą i posypujemy słonecznikiem i solą prowansalską. nacinamy na skos i zostawiamy na jakieś 15 minut do wyrośnięcia.
Bagietki ze słonecznikiem i solą prowansalską
Po wyjęciu skrapiamy leciutko wodą.Taka bagietka jest pyszna sama w sobie można ją zjeść jako kanapeczkę lub zapiekankę.