Sposób przygotowania:
Bagietki ze słonecznikiem i solą prowansalskąWykonanie:
Do misy wsypujemy przesianą mąkę i robimy w niej dołek. Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody i wlewamy do dołka.
Delikatnie mieszamy do powstania zawiesiny. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Dodajemy resztę ciepłej wody sól i olej. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie odchodziło od rak.
Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Po wyrośnięciu odgazowujemy ciasto i dzielimy je na 5 równych części.
Rękoma robimy wałeczki które lekko spłaszczamy, smarujemy je wodą i posypujemy słonecznikiem i solą prowansalską.
Nacinamy na skos i zostawiamy na jakieś 15 minut do wyrośnięcia.
Wstawiamy do pieca i pieczemy jakieś 25 minut w 170 stopniach na dolnym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu skrapiamy leciutko wodą. Taka bagietka jest pyszna sama w sobie można ją zjeść jako kanapeczkę lub zapiekankę.