SUPERPRZEPIS

Prosty chleb z pieczoną dynią na zakwasie

  • 1
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Prosty chleb z pieczoną dynią na zakwasie Więcej zdjęć (5)

Prosty i szybki do zrobienia chleb z mieszanej mąki na zakwasie. Dodatek puree z pieczonej dyni sprawia, że chleb długo zachowuje świeżość, znakomicie smakuje i pięknie wygląda.

Składniki:

Prosty chleb z pieczoną dynią na zakwasie

 

Sposób przygotowania:

Prosty chleb z pieczoną dynią na zakwasie
Wodę wymieszać z zakwasem, dodać puree z pieczonej dyni i obie mąki. Całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut. Następnie dodać sól i dokładnie wyrobić ciasto. Miskę z ciastem nakryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto składać 2 razy.

Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek, przełożyć do koszyka obsypanego mąką i odstawić do wyrośnięcia.

Blaszkę umieścić w piekarniku i nagrzać go do temperatury 220°C. Gdy piekarnik się nagrzeje ostrożnie wyjąć gorącą blaszkę i zdecydowanym ruchem przełożyć ciasto z koszyka na blachę. Chleb naciąć ostrym nożem. Blaszkę z ciastem szybko ponownie wstawić do piekarnika.

Na dno piekarnika wrzucić 1/2 szklanki kostek lodu i piec chleb z parą 10 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i wypuścić parę. Temperaturę obniżyć do 200°C i piec 25-30 minut. Chleb wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę kuchenną do wystudzenia.
Prosty chleb z pieczoną dynią na zakwasie
Wszystie składniki przełożyć do misy miksera
Prosty chleb z pieczoną dynią na zakwasie
Ciasto bardzo dokładnie wyrobić mikserem.
Prosty chleb z pieczoną dynią na zakwasie
Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
Prosty chleb z pieczoną dynią na zakwasie
Upieczony chleb wystudzić na kratce kuchennej