Sposób przygotowania:
Prosty chleb z pieczoną dynią na zakwasie
Wodę wymieszać z zakwasem, dodać puree z pieczonej dyni i obie mąki. Całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut. Następnie dodać sól i dokładnie wyrobić ciasto. Miskę z ciastem nakryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto składać 2 razy.
Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek, przełożyć do koszyka obsypanego mąką i odstawić do wyrośnięcia.
Blaszkę umieścić w piekarniku i nagrzać go do temperatury 220°C. Gdy piekarnik się nagrzeje ostrożnie wyjąć gorącą blaszkę i zdecydowanym ruchem przełożyć ciasto z koszyka na blachę. Chleb naciąć ostrym nożem. Blaszkę z ciastem szybko ponownie wstawić do piekarnika.
Na dno piekarnika wrzucić 1/2 szklanki kostek lodu i piec chleb z parą 10 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i wypuścić parę. Temperaturę obniżyć do 200°C i piec 25-30 minut. Chleb wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę kuchenną do wystudzenia.
Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek, przełożyć do koszyka obsypanego mąką i odstawić do wyrośnięcia.
Blaszkę umieścić w piekarniku i nagrzać go do temperatury 220°C. Gdy piekarnik się nagrzeje ostrożnie wyjąć gorącą blaszkę i zdecydowanym ruchem przełożyć ciasto z koszyka na blachę. Chleb naciąć ostrym nożem. Blaszkę z ciastem szybko ponownie wstawić do piekarnika.
Na dno piekarnika wrzucić 1/2 szklanki kostek lodu i piec chleb z parą 10 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i wypuścić parę. Temperaturę obniżyć do 200°C i piec 25-30 minut. Chleb wyjąć z piekarnika, przełożyć na kratkę kuchenną do wystudzenia.
SylaUla